Even op adem komen

De stem

We zijn vooral visueel ingesteld en niet gewend te letten op de klank en zeggingskracht van onze eigen stem. Met iemand praten, voorlezen, rondleiden, een presentatie houden, lesgeven of zingen, de stem is bepaald een ondergewaardeerd instrument. En iedereen kan het leren bespelen!

Zonder het te beseffen beoordelen we iemand of iemands woorden via de stem. Met een prettige klank heb je ongemerkt een voorsprong. Komt je klank niet goed op anderen over, dan kun je eraan werken om deze aan te passen. Maar het geeft vooral zelfvertrouwen als je goed met je stem kunt omgaan.

In een koor zingen is een geliefde bezigheid die veel mensen aanspreekt. Vaak wordt druk naar een uitvoering toegewerkt en gaat het vooral om het produceren van de juiste noten. Hoe je die noten voortbrengt en hoe je daarbij ademt, verdient meer aandacht.

Iedereen heeft van nature de fysieke mogelijkheden om te kunnen zingen. Het is alleen de kunst je eigen geluid te laten klinken. Dat kun je zo oppakken, ook als je denkt niet te kunnen zingen.

de stemDe stem als spiegel van de ziel
rackPageview(); } catch(err) {}